• Novinky

          • Je to (kyber)šikanovanie?
            • Je to (kyber)šikanovanie?

            • Dovoľujem si Vás pozvať na naše online podujatie „Online večerná škola: Je to (kyber)šikanovanie?“, ktoré sa bude konať 27.10.2022 (štvrtok) od 17:30 do 19:00.

              O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia:

              https://fb.me/e/32tfNcpST

              Link na podujatie (Zoom): 

              https://us06web.zoom.us/j/84900206593?pwd=NW5UU0k2bWxXaGFPeVRTWWFMNDFGZz09

               

              Na večernej škole budeme spolu hľadať odpovede na otázky ako sú:

              📌 Ako identifikovať kyberšikanovanie a šikanovanie?

              📌 Čo je a čo nie je kybešikanovanie?

              📌 Môže sa vyskytovať šikanovanie spolu s kyberšikanovaním?

              📌 Prečo dochádza k šikanovaniu a kyberšikanovaniu?

              📌 Ako zistím, že moje dieťa je obeťou kyberšikanovania?

              📌 Čo s tým? (podpora dieťaťa)

              📌 Čo keď je dieťa prizerajúcim alebo agresorom?

              📌 Ako spolupracovať s triednym učiteľom?

              Lektorkou podujatia je pani Katarína Hollá z Univerzity Konštantína filozofa v Nitre.

               

              Budeme sa tešiť na vašu účasť!

          • EXURZIA DO VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ
            • EXURZIA DO VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ

            • Dňa 27. septembra 2022 sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili projektu Interaktívny náučný chodník -  Veľký život malých živočíchov a workshopu k projektu v areáli kostola sv. Trojice vo Valašskom Meziříčí.

              Skoro ráno nás autobus vyzdvihol pri škole. Cesta nám ubehla rýchlo aj preto, že sme mohli pozorovať krásnu prírodu. Po vystúpení z autobusu nás srdečne privítali organizátori, ktorí nám povedali pár slov k projektu a oboznámili nás s programom.

              Ako prvé si naši žiaci mohli vychutnať prehliadku žerotínskeho zámku  zo 16. storočia, ktorý sa nachádzal priamo v jadre mesta.

              Po prehliadke námestia sme sa vybrali do kostola sv. Trojice, kde nás čakala komentovaná prehliadka novo vytvoreného chodníka v areáli kostola. Súčasťou  chodníka boli  panely s jednotlivými témami - stromy, kry, bylinky,hmyz, vážky,medonosné rastliny, lienky , včely....Napriek nepriaznivému počasiu, žiaci pozorne počúvali pútavý výklad a zapájali sa do diskusie. Potom sme sa presunuli do vnútorných priestorov kostola, kde nám bol poskytnutý podrobnejší výklad k panelom.

              Po ceste do Zámku Kinských, kde na nás čakala tematická tvorba - workshop, si žiaci mohli vychutnať návštevu ihriska na Vodnej ulici. S nadšením vyskúšali všetky atrakcie, ktoré ihrisko ponúkalo. Aj keď nám nepriaznivé počasie nedovolilo zdržať sa dlho,  napriek tomu si deti užili všetky preliezky, tobogány, trampolíny...

              Jeden z hlavných programov nás však čakal v krásnom prostredí Zámku Kinských. Po krátkom občerstvení teplým čajom si žiaci  v skupinkách mohli odskúšať  zdobenie medových perníčkov, výrobu sviečok z včelieho vosku, vykrajovanie ozdôb z voskového plátu.  Ako suvenír ich mohli venovať svojim rodičom, súrodencom, kamarátom... Zároveň mohli obdivovať nádherný interiér, dobovo zariadené miestnosti, kde boli prezentovaná ľudová kultúra, dobové zariadenie, rôzne výstavky dobových predmetov - varešiek, nádob, ...

              Po rozlúčke a poďakovaní za výborný program sme nasadli do autobusu späť do Čadce.

              Príjemne unavení a plní dojmov sme vrátili domov. Ešte dlho budeme spomínať na tento deň a spoločne strávené chvíle.

              Poďakovanie patrí Mgr. Viere Strýčkovej, ktorá celý projekt vypracovala a Mgr. Bohdane  Šimčíkovej a Mgr. Ivane Spitzer Ostřanskej, ktoré nás celý deň odborne sprevádzali všetkými aktivitami.

          • NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE 2022
            • NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE 2022

            • Dňa 24.10.2022 sme našu školu zapojili do celoslovenského projektu a oslavy Medzinárodného dňa školských knižníc. Projektu sa zúčastnili žiaci prvého i druhého stupňa, pričom v našej školskej knižnici prebiehali rozličné zaujímavé aktivity na podporu pozitívneho vzťahu ku knihám, k čítaniu, literatúre i škole. Počas svojej praxe zisťujem, že žiaci sú počas netradičného vyučovania veľmi aktívni, nadšení a obľubujú takéto hodiny vo väčšej miere ako tradičné vyučovanie.

              Celá myšlienka projektu sa niesla v duchu odkliatia našej školskej knižnice šikovnými čitateľmi, ktorí dokázali pomocou čítania, slovných hier, rébusov a kódov odkliať školskú knižnicu a dostať sa priamo ku knihám. Žiaci pracovali prevažne formou skupinového vyučovania a jednotlivé tímy za svoje aktivity získavali nielen malé jednotky, ale aj sladké odmeny. Žiaci spojených ročníkov mali za úlohu vylúštiť kódy, zahrať si hru s literárnymi pojmami, nájsť knihy v knižnici podľa zašifrovaných kódov, QR-kódov a tabletu, prostredníctvom symbolov a jazykovedných slovníkov. Keď sa dostali k jednotlivým knihám, vyhľadávali v textoch informácie a odpovedali na otázky na pracovných listoch. V triedach prebiehali rozličné čitateľské aktivity ako čitateľský maratón, čítanie obľúbenej knihy zo školskej knižnice kamarátovi, čítanie s porozumením. Žiaci využili aj svoju tvorivosť pri písaní vlastnej tvorby na témy: Knižnica a Prečo máme radi našu školskú knižnicu. Napísali krásne rozprávky, poviedky a básne, za čo im prináleží tiež malá jednotka a sladká odmena. V závere žiaci viacerých tried vytvorili reťaz z kníh a slov s ich názormi, prečo majú radi školskú knižnicu.

              V rámci oslavy Medzinárodného dňa školských knižníc sme realizovali aj imatrikuláciu našich najmladších žiakov – prvákov, ktorá prebehla slávnostným privítaním našich divadelníkov a pána riaditeľa, ktorý pasoval žiakov za našich prváčikov. Nasledovalo krátke zoznámenie so školskou knižnicou a čítanie ukážky spojené s otázkami na čítanie s porozumením, ktoré prváci zvládli vynikajúco. V závere hodiny po predstavení triednych učiteliek prvého ročníka sme odovzdali diplomy a knihy najaktívnejším čitateľom našej školskej knižnice.

              V neposlednom rade chcem veľmi krásne poďakovať všetkým rodičom a priateľom školy, ktorí nás a našich žiakov prišli v projekte podporiť. Ďakujeme pánovi Holeštiakovi za knižné dary, pánovi Pajerovi za sladké dary, pánovi Urbaníkovi za sústavnú podporu našej školy, tiež v tento deň aktívnu prácu v skupinke so žiakmi 5. a 8. ročníka a pani Marte Jopčíkovej, ktorá tiež darovala knihy z oblasti detskej literatúry do našej školskej knižnice.

              Ďakujem za prípravu a spoluprácu pri organizovaní celého projektu pani učiteľke Nikolke Kubíkovej a prípravu netradičného vyučovania pre deviaty ročník pani učiteľke Magdalénke Truchlikovej.

              PaedDr. Ivana Petrek Matisková

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ.
            • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ.

            • V zmysle Zákona o športe sa v pondelok uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov. Keďže testovaných bolo veľa, tak sme dnes spojili sily a od starších spolužiakov, cez kolegov až po vedenie školy sa zapojil kto mohol. Stále platí, že v jednote je sila. Poďakovanie patrí p. učiteľke Kotyrovej za organizáciu a všetkým za pomoc.

            • Európsky týždeň športu

            • Európsky týždeň športu 2022 🏆🥇🥈🥉⚽️🏀🏐priniesol dievčatám krásne 3. miesto vo vybíjanej.Srdečne gratulujeme a ďakujeme ❤

          • Hovorme o jedle
            • Hovorme o jedle

            • Žiaci tretieho ročníka sa zapojili do projektu,,Hovorme o jedle"🍇🍉🥑🍒🍓🥦🍅🍄🌶🫑🧅

              a toto sú ich výtvarné diela 👍😍

          • Po stopách deviatého storočia
            • Po stopách deviatého storočia

            • A vy si pamätáte kto to bol Konštantín a Metód, či Svätopluk? Naši žiaci zo 4.B triedy sa vlastným bádaním, prostredníctvom projektov a prezentovaním dozvedeli o Veľkomoravskej ríši, hlaholike a živote týchto významných osobností. Všetky informácie sprístupnili aj ostatným žiakom na spoločnej nástenke.

          • Mliečny deň očami štvrtákov
            • Mliečny deň očami štvrtákov

            • Dnes mali žiaci štvrtého ročníka v rámci projektu hovorme o jedle “mliečny deň”. Zladili sa do bielych farieb, priniesli si mliečne výrobky na desiatu. Rozprávali sa o priaznivých účinkoch mliečnych výrobkov na ich zdravie a vývoj. Na hodine prírodovedy si vytvorili reklamu na mliečne výrobky. Na výtvarnej výchove vytvorili obraz najznámejšieho zdroja mlieka

            • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ.

            • V zmysle Zákona o športe sa dnes uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov. Keďže testovaných bolo veľa, tak sme dnes spojili sily a od starších spolužiakov, cez kolegov až po vedenie školy sa zapojil kto mohol. Stále platí, že v jednote je sila. Poďakovanie patrí p.  učiteľke Kotyrovej  za organizáciu a všetkým  za pomoc. 

            • ŠKD

            • Prosíme rodičov, aby do 6. 10. nezabudli uhradiť poplatok za ŠKD za mesiac október. Ďakujeme

            • Poďakovanie

            • ZŠ s MŠ ďakuje rodičom našich prvákov p. Arendárikovi a p. Králikovi. Svojim sponzorským darom prispeli k estetizácií vstupnej haly v 1. pavilóne  školy. Momentálne prebiehajú rokovania na zhotoviteľa práce a hľadá sa termín, aby sa nenarušoval vyučovací proces. Ešte raz veľmi pekne ďakujeme. Riaditeľ školy PhDr. Peter Jurga.