• Novinky

          • Deň detí 2023
            • Deň detí 2023

            • Darček ku Dňu detí 🚲
              Vďaka podpore nadácie VÚB a.s. sa nám podarilo zrealizovať ďalší projekt, ktorý sme dnešným dňom darovali našim deťom a žiakom, aby sa na cestách cítili bezpečne. Poďakovanie patrí polícií mesta Čadca - riaditeľke okresného inšpektorátu pplk.Mgr. Alene Prívarovej, ktorá spolu s kolegami zabezpečila dnešnú akciu.
              Veríme, že prispejeme k bezpečnosti na cestách.

          • Čítajme si 2023
            • Čítajme si 2023

            • Štvrtý májový týždeň bol venovaný celoslovenskému projektu Čítajme si 2023, ktorý sa konal                     pod záštitou Linky detskej istoty.

              Do 14. ročníka uvedeného projektu sa zapojilo 22. mája 2023 aj 253 žiakov našej školy prvého i druhého stupňa pod vedením vyučujúcich materinského i cudzieho jazyka.

              Čítanie sme realizovali hlasným čítaním formou čitateľského maratónu v interiéroch i exteriéroch našej školy v slovenčine i viacerých cudzích jazykoch.

              Žiaci čítaním a rozvojom čitateľských kompetencií rozvíjajú svoju osobnosť, reč a slovnú zásobu. Čítaním nielenže získavajú informácie a vedomosti, ale aj poznávajú hodnoty, rozlišujú dobro a zlo, rozvíjajú svoju fantáziu a tvorivosť.

          • Biologická olympiáda
            • Biologická olympiáda

            • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili biologickej olympiády. Kategória E biologickej olympiády je určená pre žiakov 2. stupňa základnej školy a je zameraná na poznávanie rastlín, zvierat a prírodnín, terénny výskum a spracovanie výsledkov výskumu.

              V školskom kole sa umiestnila na 1. mieste  Viktória L. , na 2. mieste a Michael M. v odbornosti botanika.  V odbornosti zoológia 1. miesto obsadil Tobiáš G. Školské kolo bolo realizované online formou.

              Všetci títo traja úspešní riešitelia školského kola postúpili do okresného kola. V ňom okrem teoretickej časti a  poznávania rastlín či živočíchov, museli zvládnuť aj praktickú časť. Nestratili sa pri náročných úlohách. Viktória L. a Michael. M sa stali úspešnými riešiteľmi okresného kola biologickej olympiády. Blahoželáme!

          • Digitálna stopa – Čo všetko o nás a našich deťoch internet vie
            • Digitálna stopa – Čo všetko o nás a našich deťoch internet vie

            • Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch si Vás dovoľuje pozvať na online podujatie 

              Digitálna stopa – Čo všetko o nás a našich deťoch internet vie“, ktoré sa bude konať 25.5.2023; 17:30 – 19:00.

              O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia: https://fb.me/e/1fxyikDLs

              Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/88696657625

               

              Lektori budú tentokrát dvaja: Barbora Okruhľanská a Peter Šebo, autori podcastu Digitálni rodičia.

               

              Všetko, čo na internet zavesíme, tam už navždy zostane. Každý z nás zanecháva digitálnu stopu, aj keď nikde nič neuverejňuje. Nejde o žiadne sci-fi ani o prenasledovanie ľudstva, je to súčasť našej online existencie. Pre niektorých sa začína už v prvých sekundách života na tomto svete.

          • Exkurzia Liptovská Mara, Bešeňovské travertíny, Vlkolínec
            • Exkurzia Liptovská Mara, Bešeňovské travertíny, Vlkolínec

            • Dňa 10.mája 2023 sa žiaci 8.A,8.B a skupina žiakov zo siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie na Liptove. Exkurzia bola zameraná na spoznávanie prírody,  geologických útvarov a geografických zaujímavostí Slovenska.

              Stretli sme sa pred našou školou o 7:00 hod. Cesta autobusom ubehla rýchlo, že sme sa nenazdali a boli sme boli pred hrádzou Liptovskej Mary.  Tam sme sa stretli s pracovníkom Vodného diela Liptovská Mara, ktorý nám pri vstupe pri reliéfnej mape urobil odborný výklad od výstavby vodného diela po súčasnosť. Dozvedeli sme sa o príčinách výstavby a činnosti vodného diela a elektrárne. Ďalej sme sa presunuli sa do útrob priehradnej hrádze. Po zhliadnutí týchto priestorov a po zvládnutí približne 300 schodov sme sa dostali na vežu hrádze. Okrem technických zaujímavostí sa nám naskytol nádherný výhľad na vodnú plochu vodnej nádrže a okolité  pohoria s ešte zasneženými vrcholmi.

              Počas cesty od Liptovskej Mary do Vlkolínca sme navštívili aj Bešeňovske travertíny. Tieto travertíny sú zaujímavé svojím sfarbení dočervena a spôsobom vzniku z minerálnych prameňov.

              Drevená osada Vlkolínec bola roku 1993  zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Táto rezervácia ľudovej architektúry nás zaujala svojou architektúrou, typickými zrubovými domčekmi. Mali sme možnosť vidieť, ako v podhorských oblastiach naši predkovia žili a pracovali. K úspechu exkurzie prispelo aj počasie, ktoré nám prialo a nezmáčala nás ani jediná dažďová kvapka.

              Ing. Ľ. Matyšaková a M. Kotyra

          • Literárna exkurzia
            • Literárna exkurzia

            • Tretí májový deň sa naši deviataci a siedmaci zúčastnili literárnej exkurzie. Putovali po Orave,   po stopách našich významných literárnych osobností.

               Prvé kroky našich žiakov viedli do Jasenovej. V tejto obci navštívili rodný dom Martina Kukučína pochádzajúci z 19. storočia. Dozvedeli sa mnohé zaujímavosti zo života M. Kukučína a zhliadli hodnotnú expozíciu venovanú autorovi.

              Literárne putovanie pokračovalo návštevou Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Odborný výklad lektorov dopĺňala výstava originálnych osobných pamiatok z pozostalosti básnika. Žiaci na vlastné oči videli básnikovu časť pracovne, časť salónu, jeho odev, osobné dary k jeho životným jubileám a mnohé predmety jeho osobnej potreby.

              Návšteva múzea pokračovala prehliadkou expozície Čaplovičovej knižnice v Dolnom Kubíne. Žiaci sa dozvedeli o živote a diele vzdelanca a zberateľa kníh Vavrinca Čaploviča. Knižničný fond Čaplovičovej knižnice obsahuje knihy z mnohých vedných odborov. Nájdeme tu knihy staré aj niekoľko storočí. Žiaci na vlastné oči videli niektoré z hodnotných kníh Čaplovičovej zbierky a dozvedeli sa i o podmienkach ich skladovania a manipulácie s nimi.

              Literárne potulky po Orave sa ukončili návštevou Oravského hradu v Oravskom Podzámku, ktorého počiatky siahajú do 13. storočia. Žiaci získali informácie nielen o panovníckych rodoch tu sídliacich, ale mali možnosť zhliadnuť viaceré expozície – archeologickú, historickú, prírodovednú či etnografickú.

                          Literárne putovanie bolo veľmi bohaté nielen na informácie z mnohých vedných odborov, ale i na spoločné zážitky.  

            • Deň matiek

            • Mamám z lásky- "Hudobná akadémia"

              12.5. 2023 sme si uctili všetky mamičky a babičky. Pod vedením skúsených pedagógov si žiaci pripravili krátky program. Spev, tanec, hudba a dobrá nálada sa ako prejav vďaky šírili areálom našej školy. V programe boli zakomponované hudobné nástroje, ktoré boli zakúpené z finančných prostriedkov, ktoré naša škola vyhrala v projekte Tesco. Týmto sa Vám chceme poďakovať za hojnú účasť a každý jeden hlas, ktorý prispel k našej výhre.

          • Deň matiek
            • Deň matiek

            • V piatok 12. 05. 2023 sa na našej škole konal kultúrny program ku dňu matiek. Deti a žiaci si pripravili hovorové, tanečné, či hudobné predstavenia pre svoje mamy. A bolo vidieť, že to bolo z lásky.

          • Geografická olympiáda
            • Geografická olympiáda

            • Geografia učí poznávať svet okolo nás v súvislostiach. Geografická olympiáda je súťaž, do ktorej sa žiaci našej školy každoročne zapájajú.

              Okresné kolo geografickej olympiády sa konalo 31. marca. V tomto školskom roku do okresného kola postúpilo 9 žiakov z piateho až deviateho ročníka našej školy.

              V náročnej konkurencii sa z našich žiakov najlepšie umiestnili a stali sa úspešnými riešiteľmi:

              V kategórii E Viktória L. žiačka 9.A triedy dosiahla 5. miesto. Podobne sa v kategórii G na 5. mieste umiestnila Liliana K. žiačka 5.A triedy.

              Ale ani ostatní sa nedali zahanbiť, so cťou sa popasovali s náročnými úlohami a umiestnili sa v prvej polovici výsledkovej listiny.

          • Literárno-dejepisná i výtvarná exkurziau
            • Literárno-dejepisná i výtvarná exkurziau

            • Dňa 20.4.2023 sme sa vybrali na úžasnú literárno-dejepisnú i výtvarnú exkurziu. Nielen počasie nám prialo, ale aj žiaci boli veľmi slušní, pozorní, aktívni a výborne nás reprezentovali v inštitúciách Matice slovenskej v Martine. Navštívili sme Dom Jozefa Cígera Hronského, kde sme spoznali nášho slávneho rodáka - polyhistora - spisovateľa, výtvarníka, správcu Matice slovenskej, zakladateľa MS v zahraničí, textilného návrhára, zakladateľa Slovenskej národnej knižnice, člena divadelnej poroty, redaktora, publicistu, učiteľa matematiky, ale i opravára hodín. V etnografickom múzeu sme videli nielen tradičné remeslá, nástroje a výrobky našich predkov, ale aj výstavu krojov - podľa sociálnej vrstvy, regiónu či sviatočnej udalosti - napríklad oblečenie svadobčanov. Táto výstava bola veľmi zaujímavá a žiaci mali možnosť vidieť, ako naši predkovia pracovali a žili. Po dobrom obede sme sa vybrali do ďalšej časti Slovenského národného múzea - skanzenu v Jahodníckych hájoch - kde sme navštívili tradičnú architektúru - drevenice štyroch regiónov, kostol z Rudna z prvej polovice 14. storočia, elementárnu školu z Petrovíc (pôvodná stavba z 19.stor.) kde sa žiaci dozvedeli, ako kedysi deti nosili do školy polienka, ktorými si kúrili a keď neposlúchli učiteľov, často na nich museli kľačať či dostali trstenicou. Pani lektorka nás vzala i na miesta, kde bola natočená obľúbená Jakubiskova rozprávka Perinbaba. Žiaci sa na exkurzii správali veľmi slušne a v múzeách dostali aj viaceré pochvaly. Tešíme sa na ďalšie spoločné spoznávanie histórie i našich spisovateľov či velikánov. S pozdravom 5. ročník a šiestaci za odmenu s pani učiteľkami Ivkou Petrek Matiskovou a Nikolkou Kubíkovou

          • HLASOVANIE - Čerstvé hlavičky
            • HLASOVANIE - Čerstvé hlavičky

            • Vážení rodičia, milí žiaci, naša škola sa zapojila do projektu Čerstvé hlavičky. Týmto by sme Vás chceli poprosiť o Váš hlas. Každý deň až do 31. 5. 2023 môžete hlasovať za našu školu a škôlku. Víťaz získavá pravidelný prísun čerstvého ovocia a zeleniny počas nasledujúceho školského roka 2023/2024.

              Stačí kliknúť na odkaz, registrovať sa a zadať hlas pre našu školu.

              https://www.cerstvehlavicky.sk/#hlasujte

              ĎAKUJEME

               

               

               

          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

            • Deň Zeme si každoročne pripomíname  22. apríla. Na našej škole prebiehali aktivity zamerané na tento deň počas celého týždňa. Do upratovania  areálu a okolia školy sme sa pustili  s menším predstihom už vo štvrtok. Mladší žiaci zveľadili areál a okolie školy, starší žiaci zbierali smeti v smere do Čadečky, Závršia, cestu okolo uhoľných skladov a smerom na panelovku do Michaliny. Veríme, že v takom stave ostane čo najdlhšie, pretože všetci vieme, ako potrebujeme čistú a zdravú planétu.   

            • Zber papiera

            • Jarný zber papiera bude prebiehať:

              v dňoch: 15.05.2023 - 31.05.2022 (Počas víkendov zber neprebieha)

              v čase : 07:00- 08:00 hod. (do 07:20 - môžu odovzdávať žiaci)

              12:00- 13:30 hod.

              miesto: Areál základnej školy pri plechovom sklade

              Papier musí byť zviazaný špagátom do balíčkov.

              Do zberu patria: noviny, časopisy, papier, zošity.

              Do zberu nepatrí: KARTÓN, lepený papier, tvrdý obal z knihy, rolky.

              Ocenení budú najlepší jednotlivci na 1. až 3. mieste s najväčším počtom kilogramov a najlepšia trieda.

            • Zápis do 1. ročníka

            • Zápis do prvého ročníka je veľká udalosť nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Tešíme sa, že nám dôverujete a zverili ste nám vaše deti, na ktoré sa už teraz veľmi tešíme. Veríme, že spoločne vykročíme na cestu vzdelávania plnú zaujímavých zážitkov, poznatkov a zábavy.

              Kolektív ZŠ s MŠ Podzávoz

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ
            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            • Vo štvrtok 30.3.2023 sme mali super deň, pretože nás navštívili naši budúci žiaci a ich rodičia. Budúci prváci si obzreli telocvičňu aj triedy, zahrali sa rôzne hry a za svoju snahu dostali odmeny.

              Starší žiaci zo ZŠ Milošová si vyskúšali prácu s mikroskopom, či s interaktívnou tabuľou. Keďže sa snažíme vybudovať dobré vzťahy, deti celý deň sprevádzali naši žiaci a milé a usmiate pani asistentky.

              Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na Vás v budúcom školskom roku

          • Rozlúšti záhadu v labáku
            • Rozlúšti záhadu v labáku

            • Projekt Rozlúšti záhadu v labáku, ktorý sa realizuje ako medziškolský porovnávací test (MEPOTE), do ktorého sa zapojilo 250 škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentoval Tobiáš (8. B ) a Andrej (8. B ). Skúmali tri vzorky, ktoré obsahovali minerálnu vodu z veľkej hĺbky. Analyzovali tvrdosť vody, elektrickú vodivosť a kyselinovú neutralizačnú kapacitu. Tobiáš sa stal zároveň aj úspešným riešiteľom v celoslovenskom kole. Srdečne gratulujeme a ďakujeme obom reprezentantom školy.

          • Deň vody na našej škole
            • Deň vody na našej škole

            • Tradične 22.marca si pripomíname Deň vody. Tento rok nebol výnimkou. Žiaci boli zapojení do rôznych aktivít, pri ktorých získali nové vedomosti, aplikovali svoje poznatky, tvorili a vyjadrovali svoj názor. Žiaci deviateho ročníka skúmali kvalitu vôd Čadečanky a Vadičovského potoka pomocou eko kufríka. Zisťovali prítomnosť amoniaku, fosforečnanov, zlúčenín dusíka, tvrdosť vody a jej pH. Veríme, že všetky aktivity prispeli k zvýšeniu vedimostí žiakov a tiež, že pitná voda nie je samozrejmosť a musíme sa starať o životné prostredie a kvalitu vody. Mgr. Nikola Kubíková