• Novinky

            • Tradícia pokračuje

            • Po odmlke spôsobenej COVIDOM sa našu školu vrátila tradícia spoluorganizovania streleckej súťaže. Dnes to bola strelecká súťaž:,, O POHÁR RIADITEĽA CVČ " Naša škola mala svoje zastúpenie a oplatilo sa. N. Mesarošová vyhrala II. miesto v kategórií  dievčat. Srdečne GRATULUJEME

            • Prvý florbalový rok

            • Game over. Aj tak by sa dal nazvať dnešný florbalový tréning. Aj keď bol posledný, tak my sme nezaháľali, ani sa neulievali. Okrem trénovania a hry sme sa aj naučili, ako správny florbalisti jedia pizzu. Najkôr si utrhnúť, potom sa usadiť a rýchlo zjesť. Vieme aj to, že o pizzu sa delíme, aby každému ostalo.

              Vidíme sa o rok.

            • Deň detí - Deň športu mesta Čadce

            • 01.06.2022  sa konal  Deň detí - Deň športu mesta Čadce.Naši žiaci reprezentovali školu na popredných miestach vo viacerých kategóriach. Srdečne GRATULUJEME.

              Vybíjaná 1. miesto

              Atletika:1. miesto: Matej Mareček 9.A

              2. miesto: Ľubomír Sojka 9.A

              3. miesto: Šimon Kordek 8. B

              4. miesto: Zuzana Marečkova, Marek Garaj 5.B

              1. miesto: Tadeáš Oravec 6.B

            • Florbalový turnaj

            • Dňa 27.05.2022 sa konal florbalový turnaj žiakov základných škôl k príležitosti Dňa detí. Naši florbalisti preto nemohli chýbať. Bol to prvý turnaj, na ktorom si chlapci otestovali prvýkrát hru proti súperovi, techniku, taktiku. Prvýkrát pociťovali spoločné emócie, nervozitu, súperenie, stres, ale aj radosť. Síce sme turnaj nevyhrali, ale zúčastnili sme sa a začali sme novú tradíciu: Spoločné zážitky na športových turnajoch.

          • Oznam o udelení riaditeľského voľna
            • Oznam o udelení riaditeľského voľna

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Podzávoz 2739, Čadca oznamuje, že dňa 18. mája 2022 (streda) udeľuje žiakom 6. až 9. ročníka riaditeľské voľno v súlade s § 150 odst. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) z dôvodu organizačného zabezpečenia celoslovenského testovania „TESTOVANIE 5“. Žiaci sú v tento deň zo stravovania odhlásení.

                                                                                                           

              Ing. Eva Gurová, riaditeľka školy

               

               

          • Deň matiek
            • Deň matiek

            • Milé mamy, matky, mamičky a staré mamy!

              Mama - slovo krásne a kratučké. Slovo, ktoré sa naučíme vysloviť ako prvé. Je ospievané v poézii, zhmotnené v umení a navždy zachované v každom srdci. 

              Druhá májová nedeľa sa nám tradične spája s Dňom matiek a dnešok nie je výnimkou. 

              Dovoľte nám, aby sme Vám pri tejto príležitosti poďakovali za všetku lásku, trpezlivosť, nehu a starostlivosť, za každú prečítanú rozprávku, pofúkanú boliestku či bozk, za každú radu, pomoc a ochranu.

          • EASTER EGG HUNTING alebo hodina anglického jazyka netradične
            • EASTER EGG HUNTING alebo hodina anglického jazyka netradične

            • Veľká noc je sviatok, na ktorý sa všetci tešia, najmä naši najmenší. Pripomíname si ju rôznymi tradíciami a zvykmi. Medzi najobľúbenejšie nepochybne patrí "šibačka a oblievačka". Chlapci si môžu "vyšibať" vajíčka, zajačikov a iné sladkosti. Každá krajina má iné zvyky a obyčaje.

              Na hodinách anglického jazyka sme priblížili žiakom zvyky, ktoré dodržiavajú deti v anglicky hovoriacich krajinách. Žiaci sa dozvedeli, že vo Veľkonočný pondelok /Easter Monday/ si deti čokoládové vajíčka, zajačikov a iné dobroty musia nájsť sami. Rodičia im tieto dobroty schovajú v záhrade a deti s košíčkami si vajíčka hľadajú schované v rôznych kútoch záhrady. Poriadajú doslova "Lov na veľkonočné vajíčka - Easter Egg Hunting". Pri ich hľadaní zažívajú veľa radosti, smiechu a zábavy.

              Preto sme sa rozhodli, že sa aj my pokúsime našim žiakom priblížiť  takúto atmosféru. Posledný deň vyučovania pred veľkonočnými prázdninami  sme našim žiakom 5. ročníka pripravili EASTER EGG HUNTING.

              Za výdatnej pomoci a veľkého nadšenia žiakov 7.A triedy sme rozmiestnili /schovali/ čokoládové vajíčka a zajačikov vo vyhradenom areáli. Prekvapenie našich piatakov bolo veľké, keď sa dozvedeli, že ich čaká lov na vajíčka. Pri ich hľadaní sa prejavila ich šikovnosť, vynaliezavosť a najmä rýchlosť, pretože sa súťažilo v tímoch a každý chcel pre svoj tím nájsť čo najviac vajíčok. Samozrejme, na každého čakala sladká odmena.

              Súťaživosť  našim žiakom nechýbala ani pri ďalších hrách, ktoré sme pre nich pripravili. Najviac sa im páčil beh so surovým vajíčkom na lyžici, kde každý tŕpol, aby ho nerozbil.

              Zažili sme spoločne veľa radosti a zábavných situácií a už teraz sa tešíme, ako na budúci rok urobíme radosť iným žiakom.

                                                                                                                                                                                     PK - CJ

          • Šaliansky Maťko – okresné kolo
            • Šaliansky Maťko – okresné kolo

            • Dňa 6. apríla 2022 sme sa zúčastnili okresného kola súťaže v umeleckom prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko.

              Súťažilo sa v 3 kategóriách v priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci. Našu školu reprezentoval Matúš (6. B), ktorý sa umiestnil na krásnom 3. mieste v 3. kategórii.

              Víťazovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v umeleckom prednese.

              Mgr. M. Truchliková

               

          • Exkurzia - Demänovská jaskyňa slobody a prírodné pamiatky Liptova
            • Exkurzia - Demänovská jaskyňa slobody a prírodné pamiatky Liptova

            • Dňa 12. apríla 2022 sme sa my, žiaci 8.A,8.B a skupina žiakov z deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Nízkych Tatrách. Exkurzia bola zameraná na spoznávanie prírody, prírodných pamiatok a geologických útvarov Slovenska.

              Zraz sme mali pred našou školou o 7:20 hod. Cesta autobusom ubehla tak rýchlo, že sme sa nenazdali a boli sme už tam. Viacerí z nás sa tešili na krásy Demänovskej jaskyne slobody. Po príchode do turisticko-lyžiarskeho strediska Jasná sme zamierili na cestu k Vrbickému plesu. Toto pleso sa nachádza v NP Nízke Tatry. Keď sme dorazili k plesu naši učitelia nám opísali vznik plesa. Vrbické pleso je ľadovcového pleso a najväčšie a najväčšie prirodzené jazero v Nízkych Tatrách, ktoré vzniklo po ústupe ľadovca. Našou ďalšou zastávkou bola Demänovská jaskyňa slobody. V jaskyni nás sprevádzala milá pani sprievodkyňa. Do jaskyne sme vošli úzkou chodbou. Čakalo na nás prekvapenie v podobe 936 schodov. Tieto schody lemovali rôzne sfarbené krasové útvary, ktoré boli sfarbené v závislosti od rôzneho množstva železa vo vode. Po návšteve Demänovskej jaskyne slobody sme mali prestávku na obed. Po obede sme sa boli pozrieť, na miesto, kde vteká voda do jaskyne a následne, kde z jaskyne vytekala. Počas cesty domov sme navštívili aj Bešeňovske travertíny. Tieto travertíny sú prírodné výtvory z vápenca, ktorý vznikol vyzrážaním minerálnych prameňov.

              Po návrate domov z exkurzie sme mali veľa nezabudnuteľných zážitkov.

                                                                                                                                                   V. Liščáková a D. Taranová

              Foto: T. Matysová, M. Kotyra

            • Akcia vodník

            • Počas dvoch týždňov naši štvrtáci absolvujú základný plavecký výcvik. Ten, kto už vie plávať sa zdokonalí a ten, kto má pred vodou rešpekt, sa s ňou môže skamarátiť. Dievčatá majú k tomu bonus. A to tréning na stretnutie sa s veľkým množstvom vody počas veľkonočných prázdnin.

          • Exkurzia do Krajskej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste
            • Exkurzia do Krajskej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste

            • „Žiadny sen nie je príliš vysoko pre tých, ktorí majú oči na oblohe.“

              Buzz Aldrin, americký astronóm

               

              Odjakživa sa ľudia zaujímali o Zem, kde sú jej hranice a čo je za nimi. Existuje vôbec niečo ďalej? Keď prekonali jej hranice, prišli ďalšie nové otázky, napr. čo všetko sa nachádza v kozmickom priestore, ako vznikol...Zistiť odpovede na tieto otázky je náročné, preto je jednoduchšie navštíviť  hvezdáreň, kde vám odpovede na tieto otázky ozrejmia.

              A to urobili aj žiaci 5.A a 5.B triedy. Pod vedením svojich triednych učiteľov dňa 4. apríla navštívili Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste, aby si čo najviac rozšírili učivo o slnečnej sústave, ktorú preberali na hodinách geografie.

              Po príchode do hvezdárne si žiaci najskôr pozreli vonkajší areál hvezdárne /Geopark/. Našich žiakov hneď zaujali veľké slnečné hodiny pred samotnou budovou hvezdárne. Potom sa pomaly prešli popri modeloch telies slnečnej sústavy, ktoré pre lepšiu predstavivosť boli vytvorené v pomernej veľkosti vzhľadom k Slnku. Popri modeloch planét stihli zaregistrovať ukážky hornín typických pre Kysuce a okolie.

              Potom sa žiaci presunuli do interiéru "Hviezdne nebo", kde im pracovníčka hvezdárne veľmi pútavo urobila prednášku o vzniku planét. Bolo vidieť, že žiakov prednáška zaujala, o čom svedčila aj ich zainteresovanosť pri výklade. Žiaci odpovedali na otázky a po skončení projekcie sa ešte pýtali na rôzne veci, ktoré sa týkali kozmického priestoru. Najviac zo všetkého ich zaujala téma zániku Slnka.

              Po krátkom „posilnení sa“ pod „hviezdnym nebom“ prišla najočakávanejšia časť prehliadky, a to pozorovanie Slnka z kupoly hvezdárne. Žiaci sa presunuli po schodoch do najvyššej časti hvezdárne. Keďže pozorovanie Slnka a iných objektov je podmienené jasnou oblohou, boli sme radi, že aspoň väčšine žiakom sa podarilo vidieť Slnko cez super veľký ďalekohľad. Pozorovanie bolo doplnené o odborný výklad pracovníčky a opäť o otázky našich žiakov.

              Cestou dole z kupoly sa žiaci mohli postaviť na špeciálnu váhu, ktorá im ukázala, akú hmotnosť by mali na rôznych planétach. Najviac boli prekvapení zo Slnka, kde im váha ukazovala viac ako tisíc kíl.

              Nakoniec sme sa po náročnom dni vrátili späť do školy. Unavení, ale plní zážitkov. Žiaci sa veľmi tešili, ako porozprávajú doma, čo zažili a videli a v neposlednom rade, ako obdarujú svojich blízkych suvenírmi z hvezdárne.

              Návšteva hvezdárne bola pre našich žiakov veľkým zážitkom a dúfame, že takýchto spoločných akcií ešte zažijeme veľa.

                                                                                                                        Mgr. Marián Kotyra, Mgr. Jana Adamicová

            • MERKUR nie je len planéta

            • Počas hodín techniky 8B triedy žiaci vytiahli do práce ťažké mechanizmy. Boli síce len z krabice v pomernej  mierke oproti originálu, ale aj tak ich skladanie a zapojenie elektrických obvodov dalo zabrať.

          • Riaditeľské voľno!
            • Riaditeľské voľno!

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ Čadca - Podzávoz v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. (podľa § 150 ods. 5) udeľuje žiakom na deň 25.3.2022 (piatok) riaditeľské voľno z  dôvodu slávnostného zasadnutia pedagogickej rady konanej pri príležitosti Dňa učiteľov.

              Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke  ŠKD.

              Žiaci, ktorí sa stravujú, sú na tento deň odhlásení zo stravovania.

              Materská škola nebude v prevádzke z organizačných dôvodov.

            • O vzácnostiach v kysuckých kostoloch

            • V rámci hodín dejepisu sme v V. ročníku absolvovali besedu o kostoloch na Kysuciach a dielach, ktoré sa v nich nachádzajú. Obdivovali sme najmenšiu Madonu nájdenú v našom okolí až  po vitrážové okná v Zborove nad Bystricou. Počuli sme legendy, ale aj fakty, ktoré sa sa spájajú s našou históriou.

          • Hviezdoslavov Kubín
            • Hviezdoslavov Kubín

            • Aj tento rok sa naši žiaci zúčastnili celoštátnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Obvodové kolo sa konalo 10.02.2022 v Kultúrnom dome mesta Čadca.

              Barbora (6. B) získala v II. kategórii v prednese poézie 1. miesto. Zúčastnilo sa 6 recitátorov.

              Rastislav (8. B) získal v III. kategórii v prednese poézie 2. miesto. Zúčastnilo sa 9 recitátorov.

              Obaja postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 1.3.2022.Ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu a držíme im palce v ďalšom kole

          • Valentín v Školskom klube detí
            • Valentín v Školskom klube detí

            • Na Sviatok svätého Valentína sme sa pripravili aj v Školskom klube detí. Odfotografovali sme sa na valentínske portréty, ktoré sme vlepili na valentínske srdiečka. Do srdiečok sme napísali "Mám Ťa rád/rada" v 3 jazykoch. Srdiečka darujeme tým, na ktorých nám najviac záleží...

              kolektív detí ŠKD a Mgr. Gabriela Čimborová

          • Informácie o štúdiu duálneho vzdelávania v spol. Schaeffler pre 9. ročník
            • Informácie o štúdiu duálneho vzdelávania v spol. Schaeffler pre 9. ročník

            • Deviataci, baví vás skúmať ako čo funguje? Zaujímate sa o techniku, robotov alebo digitálne technológie? Ak ste odpovedali áno, hľadáme práve vás! Pripravíte sa s nami na povolania budúcnosti a získate náskok pred ostatnými. V našom duálnom vzdelávaní striedate týždeň školy s týždňom praxe vo firme - v školiacom stredisku Schaeffler Kysuce. Najmodernejšie technológie, programovanie, rôzne výlety, športové súťaže a k tomu aj štipendium do 100 Eur mesačne. Neváhajte a pošlite prihlášku do 28. februára 2022. Viac informácií získate na www.dualkysuce.sk .   

              Prihlaska_dualkysuce_A5

               

              Hľadáme teba - DUAL Kysuce

               

              Rodičia deviatakov, pripravte svoje dieťa pre povolanie budúcnosti. Prihláste syna/dcéru do duálneho systému vzdelávania v Schaeffler Kysuce. Spozná nielen najmodernejšie technológie, ale zdokonalí sa aj v cudzom jazyku,  získa mnohé skúsenosti, ktoré využije v ďalšom štúdiu alebo pracovnej kariére. Má možnosť vybrať si až z troch zaujímavých odborov a získať rovnaké kvalitné vzdelávanie ako žiaci - dualisti v Nemecku alebo v Rakúsku. Čakajú ho skvelí školitelia, najmodernejšie technológie, programovanie, rôzne výlety, športové súťaže a k tomu aj štipendium do 100 Eur mesačne. Viac na informácií získate na www.dualkysuce.sk .

              Čas na zaslanie prihlášky máte do 28. februára 2022. 

              Prihlaska_dualkysuce_A5

               

              Hľadáme teba - DUAL Kysuce

               

               

              V prípade akýchkoľvek otázok neváhajte kontaktovať

               

              Ing. Moniku Židekovú

              VE.Vzdelávanie, školiace centrum

              Adobe Systems

               

              Schaeffler Academy Slovensko

              Schaeffler Kysuce, spol. s r.o.

              Dr. G. Schaefflera 1

              024 01 Kysucké Nové Mesto

              Tel: +421(41)420-6166 ·  Mobil +421 902988955

              mailto: zidekmni@schaeffler.com