• Novinky

          • Hlasujte za „Čerstvé hlavičky“
            • Hlasujte za „Čerstvé hlavičky“

            • Podporte projekt  Základnej školy s materskou školou Podzávoz s názvom:

              „Čerstvé hlavičky“

              Zapojením sa do projektu ZŠ s MŠ Podzávoz môže získať prísun kvalitného a čerstvého ovocia alebo zeleniny počas celého nasledujúceho školského roka od predajne KAUFLAND. Čerstvé hlavičky napomáhajú k motivovaniu a vzdelávaniu detí v dôležitosti konzumácie ovocia a zeleniny.

              Pravidlá hlasovania:

              Hlasovanie sa začne 25.04.2024 a skončí 29.05.2024. Hlasujúci, ktorý sa rozhodne zapojiť do hlasovania, sa na stránke https://www.cerstvehlavicky.sk/ zaregistruje svojím emailom. Registrácia je potrebná iba pri prvej návšteve. Hlasujúci bude následne vyzvaný na zadanie telefónneho čísla, na ktoré bude zaslaná overovacia SMS s vygenerovaným kódom. Po zadaní správneho kódu z SMS sa dokončí registrácia. Po dokončení registrácie sa udelí hlas vybranej škole alebo škôlke. Pri ďalších návštevách stránky, stačí keď sa hlasujúci už len prihlási a zahlasuje. Hlasujúci môže hlasovať v jeden deň maximálne dvakrát, pričom môže hlasovať jedenkrát za škôlku a jedenkrát za školu. Nie je povinné udeliť hlas škole aj škôlke. 

              UPOZORNENIE: Tú istú e-mailovú adresu alebo to isté telefónne číslo nie je možné použiť pri viac ako jednej registrácii na webstránke.

               

              NA KAŽDOM HLASE ZÁLEŽÍ “

                                                                                                                                 Ďakujeme za Vašu podporu.

          • Korčuliarsky kurz žiakov piateho ročníka
            • Korčuliarsky kurz žiakov piateho ročníka

            • Tretí aprílový týždeň sa žiaci piateho ročníka zúčastnili korčuliarskeho kurzu v MM Aréne v Krásne nad Kysucou.

              Čas strávený na ľade bol pre piatakov nielen zábavou a relaxom, ale i tréningom koncentrácie, koordinácie, kondície či otužovaním a posilňovaním imunity.

              Žiaci, rozdelení do skupín podľa svojich korčuliarskych zručností, trénovali pod vedením skúsených inštruktorov. Začiatočníci sa v úvode kurzu skamarátili s ľadom, čo bolo spočiatku pre niektorých trošku náročnejšie, ale nakoniec všetci výborne zvládli základy korčuľovania. Pokročilí si zdokonalili svoje korčuliarske kompetencie.

              Veľké pokroky všetkých korčuliarov boli viditeľné každodenne. Veríme, že sa žiaci budú venovať ľadovému korčuľovaniu v budúcnosti i naďalej.

          • Rozprávková noc
            • Rozprávková noc

            • ROZPRÁVKOVÉ KRÁĽOVSTVO

               

              Kde bolo tam bolo, za siedmymi horami, za siedmimi dolami, ALE POČÚVAJTE, kde sa piesok lial a voda sypala, ALE POČÚVAJTE, kde vtáci rozprávali a ľudia lietali, ALE POČÚVAJTE, kde nebolo sĺz ani smiechu, ALE POČÚVAJTE !

              Tak tam niekde bolo jedno kráľovstvo, veľmi  veľmi  veľké. Kráľovstvo, kde bolo z okien vidieť až na koniec sveta, kde sa  veže  týčili až k oblakom, kde hradby obopínali polovicu zemegule. Toto  kráľovstvo bolo bohatééé, najbohatšie na svete.  Kedysi tam bývali  králi a kráľovné, princovia či princezné, škriatkovia, draci, čarodejnice, rytieri, zvieratá, veľké i malé. Ale teraz v ňom bolo ticho a prázdno. Lebo kráľovstvo bolo zakliate.

              Prachom  zapadalo všetko bohatstvo, do zabudnutia upadali jeho obyvatelia.  Ale, všetci  dúfali, verili, že príde záchranca a vráti im život.

              ZAKLIALI ho totiž ľudia počítačmi, mobilmi, televízormi, ....Vždy keď zasvietili  ich obrazovky, prekliatie bolo väčšie a väčšie. A ľudia bez bohatstva tohto kráľovstva boli smutnejší a nešťastnejší.

              Až. Jedného dňa sa našli odvážne a zvedavé  deti, ktoré  našli cestu a pomaly otvárali zabudnutú bránu do kráľovstva. Začali znova objavovať jeho tajomstvá a bohatstvo. Za každými dverami, ktoré pootvorili boli police plné kníh. Každá kniha ukrývala nejakú krásnu rozprávku, zaujímavý príbeh, dobrodružstvo, veselé i smutné rozprávanie, zaujímavosti o čomkoľvek a odvšadiaľ.

              Každou prečítanou knihou, stránkou  sa kráľovstvo začalo odklínať. Prebúdzali  sa zabudnutí hrdinovia, všetci tí králi, princovia, draci, rytieri. Odvšadiaľ sa vynárali bytosti zo všetkých kútov sveta. Diali sa nevídané a neslýchané  veci. Čím viac ľudia navštevovali toto kráľovstvo, tým boli šťastnejší, veselší a určite i bohatší.

               A tak ľudia opäť začínali objavovať bohatstvo ukryté v kráľovstve kníh. Lebo čo kniha, to poklad.

              Želáme vám a veríme, že si každý budete budovať svoje knižné kráľovstvo, chrániť ho a vážiť si jeho bohatstvo a múdrosť.

              Mgr. Emília Šulganová

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Z dôvodu slávnostnej akadémie konanej pri príležitosti Dňa učiteľov udeľuje podľa §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov riaditeľ Základnej školy s materskou školou, Podzávoz 2739 na deň 05.04.2024 (piatok) žiakom 1. - 9. ročníka riaditeľské voľno. Žiaci budú hromadne odhlásení z obedov.

          • Svetový deň vody: Voda pre mier
            • Svetový deň vody: Voda pre mier

            • Myšlienka pripomínať si každoročne dôležitosť vody sa zrodila na konferencii OSN v Rio de Janeiro v Brazílii v roku 1992. Odvtedy sa každoročne 22. marca oslavuje Svetový deň vody a zvyšuje sa povedomie o dôležitosti a ochrane vodných zdrojov.

              Tento rok sa nesie v znamení témy „Voda pre mier”. Názov celosvetovej kampane zdôrazňuje potrebu spoločenskej zodpovednosti v oblasti vody. Voda môže ako vytvoriť mier, tak spôsobiť konflikt. Každému z nás by malo ísť o ochranu životného prostredia a globálny mier. Žiaci ZŠ s MŠ Podzávoz si pripomenuli dôležitosť vody rôznymi aktivitami. Žiaci 1. až 4. ročníka sa hrali na námorníkov, výskumníkov a maliarov s cieľom zvýšiť znalosti žiakov o vode, jej význame a ochrane. Žiaci 2. stupňa tiež nezabudli na vodu, o čom svedčia mnohé výtvarné práce na nástenkách. Okrem toho si žiaci 6. B triedy pripravili krátky príspevok o význame vody do školského rozhlasu a žiaci 5. B vytvorili vodnú mandalu ako symbol spolupráce v oblasti ochrany vody.

              Nezabúdajme, že voda je jeden z najdôležitejších zdrojov, ktoré ľudstvo k životu potrebuje, naša najcennejšia tekutina potrebná pre život na našej planéte. Ing. Eva Gurová

          • Čítajme si..... 2024
            • Čítajme si..... 2024

            • Až 309 žiakov našej školy sa svojou aktívnou účasťou 21. marca 2024 zapojilo do 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu – Čítajme si.... 2024, ktorý organizuje Linka detskej istoty s podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Čítali sme vo všetkých triedach a ročníkoch publikácie od slovenských i zahraničných autorov. Čítanie prebiehalo v materinskom i cudzích jazykoch. Spoločne sme oslávili marec, mesiac knihy. Súčasne sa rozvíjali i čitateľské a jazykové kompetencie našich žiakov. Mgr. Truchliková M.

          • Školský svet
            • Školský svet

            • 19.3. 2024 sa konal DOD v našej škole, ktorú poctili malí - veľkí návštevníci. Počas prehliadky školských priestorov na nich čakali rôzne zážitky. Od tanca, cez rytmus heligóniek dosiahli športové výkony, zopakovali si vedomosti, objavili nové zručnosti a odchádzali s krásnymi zážitkami. Veríme, že z návštevníkov sa stanú naši žiaci, lebo už dnes sa tešíme na ich šikovnosť.

          • Lyžiarsky výcvik 11.3.2024 - 15.03.2024
            • Lyžiarsky výcvik 11.3.2024 - 15.03.2024

            • A je to tu, prišiel koniec lyžiarskeho kurzu. Je v nás mnoho zážitkov, radosti, úsmevu, dobrej nálady, ale aj smútku, že už to skončilo. Musíme konštatovať, že sme sa všetci naučili lyžovať a tí, ktorí sme vedeli, sme sa zdokonalili. Celý pobyt sme absolvovali v lyžiarskom stredisku Jasná - Nízke Tatry. Ubytovaní sme boli v hoteli Ostredok, ktorý bol krásny a plný veľmi ochotného personálu. Počasie nám prialo, zažili sme slnečné dni, ale presvedčili sme sa aj o tom, že na horách sa počasie mení veľmi rýchlo. Okrem lyžovania a zábavy na izbách sme videli pamätník SNP, vyhliadkovú vežu, Vrbické pleso, zasnežovacie nádrže a najodvážnejší sme zvládli aj nočnú prechádzku okolo plesa. Poobedie nám spríjemnili aj horskí záchrári z Jasnej, ktorí nám darovali nenahraditeľné slová o správaní sa na zjazdovkách, v lete na horách, dali nám cenné rady, ale najcennejšia bola - do hôr vždy dvaja. Taktiež sme hrali rôzne hry, ktoré nám pripravili naši triední učitelia. Slávnostné ukončenie lyžiarskeho sme mali na samotnom Chopku, kde sme dostali diplomy a sladkú odmenu. Veľké ďakujem patrí nášmu inštruktorovi Aďovi a učiteľom telesnej výchovy za základy a zdokonalenie sa lyžovania a triednym učiteľom za príjemný pobyt a všetku pomoc.

              Nakoniec by sme chceli poďakovať pánovi Arendárikovi s rodinou za dovoz lyží do Jasnej a pohostenie pre žiakov v podobe pizze, džúsov a sladkostí a pani Privarovej s rodinou za odvoz lyží a batožiny domov.

              Lyžiarsky kurz hodnotíme 10 z 10 a odporúčame ho aj ďalším ročníkom, aby si užili aspoň toľko zábavy a skvelého lyžovania ako my.

              Kolektív žiakov 7. ročníka pod vedením p. uč. Adamicovej a p. uč. Kotyru.

          • Rovesnícke vzdelávanie
            • Rovesnícke vzdelávanie

            • 8. A sa na Valentína veru nenudila. Ráno o 8 hod. spoločne s p. učiteľkou triednou, p. uč. Gurovou a s pánom riaditeľom vyrazila za novými vedomosťami do Strednej odbornej školy drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou. Odbor technológia ochrany a tvorby životného prostredia ponúkol žiakom 8. ročníka účasť na projekte s názvom „Pôda – náš skutočný poklad“. V záujme zvýšenia kvality vyučovania v oblasti environmentálnej výchovy sme ponuku využili a spolu so  žiakmi prvého a tretieho ročníka Strednej odbornej školy drevárskej a stavebnej  sme realizovali rôzne aktivity. V laboratóriu sme skúmali pôdu a jej zloženie. Naučili sme sa tiež, ako uhasiť smäd na cestách, keď voda už na prvý pohľad nepôsobí dôveryhodne. Pre ôsmakov oddnes nič zložité J. Pred zdravotnými problémami nie príliš čistej vody nás ochráni filtrácia! Žiaci si v laboratóriu vyskúšali, ako cez pôdu prefiltrovať vodu. Potom zamierili do učebne, kde ich potrápili skladaním origamov a riešením hlavolamov. Aby si trošku oddýchli a popustili uzdu svojej fantázii, tak si v počítačovom programe zariadili vlastnú vysnívanú detskú izbu. No a napokon ich páni majstri previedli dielňami, v ktorých mali možnosť vidieť, ako sa pracuje s laserovou vypaľovačkou či ako sa pracuje na CNC stroji. Žiakom sa veľmi páčilo a veríme, že ich dnešný deň motivoval aj vo výbere povolania, ktoré ich onedlho čaká J. Ing. Eva Gurová, Mgr. Erika Baroňáková
               

          • Karneval 2024
            • Karneval 2024

            • Karneval je tanečná ľudová zábava, pre ktorú je typické používanie masiek a rôznych kostýmov. Tradične sa koná v období pred Veľkým pôstom ako rozlúčka s mäsom a oslavami. Je to čas, kedy sa môžeme premeniť na kohokoľvek a čokoľvek a zanechať za sebou všetky starosti každodenného života. Na našom karnevale bolo veru veselo, tancovali sme, súťažili a aj najlepšie masky ocenili. 

          • Ovocie a zelenina
            • Ovocie a zelenina

            • Štvrtáci ZŠ s MŠ Podzávoz  pokračovali v projekte „VIEM ČO ZJEM“ na hodine prírodovedy lekciou „Ovocie a zelenina“. S lektorkou V. Zajacovou žiaci hovorili o dôležitosti ovocia a zeleniny v našej strave a tiež o tom ako by mala vyzerať porcia zdravého jedla. Zdravý tanier je pomenovanie zloženia nášho jedla počas celého dňa v zdravom a vyváženom stravovaní. Už vieme, že najväčšie miesto na „zdravom tanieri“ by mala zaberať zelenina a ovocie. Vo výžive by sme mali tiež dodržiavať tieto 3 základné pravidlá: pestrosť, striedmosť a vyváženosť. Je dôležité, aby sme na tieto informácie nezabudli a riadili sa nimi pri svojom stravovaní. Ing. E. Gurová

          • Vianočná besiedka v ŠKD
            • Vianočná besiedka v ŠKD

            • Deti školského klubu si spríjemnili predvianočné obdobie posedením pri stromčeku, vzájomným obdarúvaním sa, maškrtením sladkých dobrôt a potešením z nových hier.

               Týmto ďakujeme všetkým rodičom, ktorý pomohli deťom s darčekmi a pohostením.

              Vych. Šulganová

               

          • Učenie sa hrou
            • Učenie sa hrou

            • Hra je najobľúbenejšia činnosť detí, a preto pomáha ľahšiemu učeniu sa. I keď sa to zdá deťom najskôr ťažké, postupne zisťujú, že sa to aj dá. Skladajú z dielikov lega jednotlivé písmena abecedy, najskôr tlačené a potom skúšajú i písané tvary.

              Vych. Šulganová

          • Vianočné trhy 2023
            • Vianočné trhy 2023

            • Dnes sa na našej škole konali vianočné trhy. Boli plné radosti, spokojnosti, detského smiechu, vianočných kolied, dobrého jedla a punču. Žiaci si na vlastnej koži vyskúšali úlohu predajcu, ale aj nakupujúceho. Prežili sme spolu krásny deň a ďakujeme žiakom a rodičom za príjemne strávený predvianočný čas.

          • Vianočná akadémia 2023
            • Vianočná akadémia 2023

            • Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody a harmónie. Atmosféra týchto dní je plná spomienok i očakávaní a ich okúzľujúce čaro sa nedá ničím nahradiť ani napodobniť.
              Je to čas, keď sa opäť vieme tešiť aj z maličkostí a je nám dobre aj z toho, že väčšina ľudí okolo nás má k sebe o niečo bližšie ako inokedy. V úprimnom úsmeve, vľúdnom slove či ľudskom dotyku je veľké tajomstvo a bohatstvo. A v každom z nás to vyvoláva pocit šťastia, pohody a spolupatričnosti.
              A tento predvianočný čas sa nám dnes snažili spríjemniť aj naši žiaci na Vianočnej besiedke. Pod vedením svojich učiteľov si pripravili vystúpenia plné vianočných piesní, nápaditých tancov, originálnych scénok, zazneli úprimné slová vďaky a želaní....Nechýbala ani hra na heligónke, či gitare.
              Podporiť nás, ako každý rok, prišli aj naši „škôlkári“, ktorých vystúpenie nám opäť vyčarovalo úsmev na tvári.
              Naši žiaci nám opäť ukázali, akí sú šikovní a nadaní a pri ich vystúpeniach bolo vidieť, ako mamky neskrývali hrdosť na svoje deti a otcovia dojatie.
              Naše šikovné dievčatá z 9.A triedy, ku ktorým sa pridali dievčatá z 8. a 7. ročníka krásne vyzdobili medovníčky, ktoré dnes poputovali ku každému účinkujúcemu ako symbol vďaky. Boli vyjadrením našej vďačnosti za ich nadšenie, radosť z prípravy, obetavosť, hodiny a hodiny venované nácviku. ĎAKUJEME!
              Jedno veľké ďakujem patrí aj učiteľom za ich trpezlivosť pri príprave tohto krásneho podujatia, ktorého pozitívna energia umožnila vytvoriť atmosféru plnú radosti a veselých chvíľ a podčiarkla duch týchto sviatkov, ktoré si budeme dlho pamätať.
              Veľká vďaka patrí aj rodičom a príbuzným za ich podporu počas príprav aj počas samotnej besiedky.
              Osobitne by sme chceli poďakovať p. uč. Erike Baroňákovej a p. uč. Janke Kobělušovej, ktoré sa podieľali na organizácii Vianočnej besiedky.
              Všetkým Vám prajeme krásne a šťastné Vianoce, plné lásky, pokoja a radosti. Nech sa tešíme na ďalšie spoločné chvíle a do Nového roku 2024 vstúpime s úsmevom na tvári.
          • Školský zájazd do Viedne
            • Školský zájazd do Viedne

            • Žiaci základnej školy (8. a 9. ročník) 14. decembra 2023 navštívili predvianočnú Viedeň. Prvou zastávkou našej návštevy v hlavnom meste Rakúska bolo Technické múzeum Viedeň. Toto „zážitkové“ múzeum sa nachádza v krásnom objekte z obdobia secesie a na ploche cca 22 000 ponúka priestor na výnimočné pohľady do sveta techniky. Na niekoľkých tematicky rozdelených poschodiach (energia, svet médií, hudba, príroda a poznanie, ťažký priemysel, doprava, všedný deň…) sme si prezreli a najmä vyskúšali množstvo jedinečných interaktívnych exponátov). Pri prehliadke sme si precvičili naše znalosti z nemčiny a anglického jazyka.

              Pravú vianočnú atmosféru sme si vychutnali na najväčšom a najznámejšom vianočnom trhu vo Viedni s názvom Wiener Christkindlmarkt. Mnohí z nás sa nechali zlákať na pečené gaštany, pečené zemiaky, rôzne koláče, množstvo sladkostí či detský vianočný punč. Adventný deň vo Viedni sme zakončili prechádzkou v historickom centre. Videli sme budovu štátnej opery, symbol mesta – Dóm sv. Štefana, Hofburg – Dvorný hrad ako aj ďalšie impozantné budovy Viedne. S príjemnými zážitkami a s novými skúsenosťami sme sa vrátili večer do Čadce.   Ing. Eva Gurová

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Z organizačných dôvodov  udeľuje na deň 11.12. 2023 ( pondelok ) podľa
              §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a
              doplnení niektorých zákonov riaditeľ Základnej školy s materskou školou,
              Podzávoz 2739 žiakom 1. - 9. ročníka a MŠ riaditeľské voľno.